HAMAIKETAKO OSASUNTSUA
Goizeko jolasaldietan
eta arratsaldero umeek meriendea hartzen dabe gozo eta askotan gosez. Erregeak,
duda barik, ogitartekoak izan dira beti. Baina kontsumo eta gizartearen aldaketek
ogitartekoaren ohiturea galtzea ekarri dabe eta orain opilak edo jan ohi dira.
Elikadura-adituek
askotan nabarmendu dabe elikadura-ohiturak okerrerantz doazela. Biztanleriaren
talde sentiberena umeena da. Gehienek mokaduren bat jaten dabe jolasaldian eta
orokorrean ogitartekoak nagusi izaten diran arren, umeek gero eta gaileta,
bollo edota opil gehiago jaten ditue. Opil industrialek kalori ekarpen oso
altua (400 eta 500 kaloria 100 gramoko) dabe eta, horregaitik, umeen artean
loditasuna gero eta ohikoagoa da.
Ogitartekoen betegarri
moduan gantz-eduki txikiagoa daben produktuak sar daitekez, pernil egosia edo
indioilar-bularkia berbarako. Halanda be, horrek ez dau esan gura saltxitxoia
eta txorizoa guztiz baztertu behar doguzanik. Jolasaldian, produktu horreen ogitarteko
txikia jatea komenidu da, aberatsak dira-eta burdinean eta karbohidratoan.
Burdin bakotasunak anemia, nekea eta jateko gogo gitxiago izatea sortarazo
leikez. Ganera, ikasteko eta konzentretako gaitasunari kalte egiten deutso,
eskola-errendimentuari be. Alde horretatik, dietistek 'bigarren armozu' hori
burdinean aberatsak diran elikagaiak jateko aprobetxetako aholkua emoten dabe. Ogitartekoak
begetalak ere izan daitezke. Eta fruta-ale bategaz osotzen badogu, hamaiketako
bikaina lortuko geunke: burdina, energia eta karbohidratoaz gan, bitaminak eta
zuntza.
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ALMUERZO SALUDABLE
El almuerzo y la
merienda son momentos importantes en la alimentación de los/as niños/as.
Pero debido a los cambios tanto del consumo como de nuestra sociedad se ha
sustituido el bocadillo por la bollería industrial.
Los/as expertos/as en alimentación nos alertan que los hábitos de
alimentación han empeorado siendo el grupo más sensible el de los/as niños/as.
La mayoría comen un pequeño almuerzo en la hora del patio y cada vez
se consumen más galletas y bollería industrial sustituyendo el bocadillo
de toda la vida. La bollería industrial tiene un alto aporte calórico (400 y
500 calorías por cada 100 gramos) por lo que cada vez es más normal la
obesidad entre los niños/as.
Una opción para el bocadillo pueden ser el jamón cocido o la pechuga de
pavo. Pero eso no quiere decir que no podamos consumir salchichón o chorizo, de
vez en cuando. Estos productos aportan hierro y carbohidratos necesarios. Un déficit
de ellos puede causar cansancio, anemia
y falta de apetito. Además, puede producir problemas de concentración y bajo
rendimiento escolar. Por eso los dietistas recomiendan un almuerzo rico en
hierro. Otra buena opción son los bocadillos vegetales. Y si tanto uno como
otro lo complementamos con una pieza de fruta tendremos un almuerzo excelente:
energético y rico en hierro, carbohidratos, vitaminas y fibra.
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